lørdag den 9. marts 2013

Videoer

http://www.affaldetsvej.dk/

Her ses hvordan man genbruger:
- Aluminum
- Plast
- Stål
- Farligt affald
- Glas
- Elektronik
- Papir
- Batterier

Hvordan det fungere hos:

- Genbrugsstationer
- Skraldemænd

fredag den 8. marts 2013

Hvad kunne vi gøre for at leve så grønt som muligt?

Vi kan godt have en tendens til at tro, at det eneste vi skal formindske er vores CO2 udslip, og at mennesker kun kan have en dårlig effekt på denne klode, og det får vi dårlig samvittighed over. Det skal vi slet ikke have, hvis bare vi kan lave vores aftryk om så det er et godt og sundt aftryk i stedet for det forurenende. Vores produkter skal bare være progressive. En professor på Københavns universitet er ved at opfinde bygninger og produkter som vil være til gavn for miljøet når man ikke kan bruge produktet mere, i stedet for at prøve at formindske CO2 udslippet under produktionen, for hvis vi kan udligne effekten af vores udslip ved at gøre noget godt for miljøet bagefter, behøver vi ikke at føle at vi kun er til besvær for denne planet. Hvis man kunne lave nogen produkter naturligt ville blive nedbrudt naturligt i naturen uden at forurene, ville man ikke udlede en masse CO2 under afbrændingen. Dette er primært noget private virksomheder eller regeringen kunne gå i gang med at udvikle.
Som almindelig borger kan man begynde at sortere sit skrald, så man kunne genbruge mere af det. Men også bare det at man køber sit tøj i f.eks. en genbrugsbutik, så firmaerne ikke skal bruge flere ressourcer på at producere noget nyt. Hvis du vokser fra dit tøj, skal du ikke bare smide det ud, men aflever det hos en genbrugsbutik i stedet, ikke bare for at mindske ressource spildet, men også fordi at det hjælper en masse fattige mennesker der måske ikke engang har råd til at købe tøj til sig selv. Det er en god ide, at prøve at gøre genbrug til en vane i stedet for at tænke på det som noget vi føler os tvungne til.

Det store fragtfirma Mærsk har gjort meget for miljøet ved at bygge deres nye supertankere udelukkende af materialer der kan genbruges, så når skibet er udtjent kan man bruge alle materialerne til andre ting. Ud over det har de udviklet et udstødningsrør der genbruger den varme der kommer ud af røret, for at spare benzin, det er dog kun 6 procent af benzinen man sparer ved denne metode, men det er et skridt i den rigtige retning.





Kilder:
Fordragsholder Jørgen Sten Nielsen
http://taenk.dk/t%C3%A6nk-artikler/tema/r%C3%A5stofmangel-truer-fremtidens-teknologi/fremtidens-produkter-designes-til-genbrug
http://www.affaldogressourcer.dk/article-2255-Oget-genbrug-af-byggematerialer-.html
http://www.information.dk/262356
http://ing.dk/artikel/maersks-nye-supertankere-genbruger-udstodnings-rogen-90979
Udleverede artikler
- Danmark er dårligere til at sortere affald end nabolande - af Ida Meyer
- Vi overlever kun hvis alt kan genanvendes - af Jesper Løvenbalk Hansen

Hvad kan vi gøre i fremtiden?

Vi kan begynde at sortere vores affald noget mere. Hvis danskerne begyndte sortere glas, aviser og konserves fra vil vi kunne flytte mange tons skrald fra forbrænding til genanvendelse.
Men for at danskerne kan sortere deres affald, kræver det at der kommer et helt nyt affalds sortering system, da de nuværende affaldssystemer hovedsageligt passer til affaldsforbrænding.
De sidste mange år har vi satset på affaldsforbrænding i Danmark. Derfor er det indgroet i den danske kultur, at vi ikke behøver sortere vores affald da det hele bare bliver forbrændt, mange sortere dog glas, ugeblade og aviser fra.
Danskerne har mistet deres motivation til at sortere deres affald, fordi de altid har fået at vide  det ikke er noget de behøver bekymre sig om og  at en husholdning der sortere deres affald, ikke kan redde hele verden.
Svenskerne mener det er deres borgerpligt at sortere deres affald, og mener det nytter noget i det store hele.
Der er flere gange blevet lanceret kampagner for affaldssortering i Danmark, men de er blevet droppet igen. Da det er dyrere at genanvende produkterne end at forbrænde dem.
For at bygge den tidligere motivation op igen, skal danskerne have af vide hvad der sker med affaldet, efter man har brugt  tid på at sortere det.


Der kommer stadig flere og flere genbrugs butikker og genbrugs hjemmesider og der vil komme endnu flere i fremtiden.
-
    -   
http://www.lauritz.com/da/auktioner/?FLId=1&gclid=CI2i3d6G7bUCFYdd3godk2cANA

-     http://www.dba.dk/
-     http://www.guloggratis.dk/

Kvaliteten på produkterne i butikkerne er også steget de sidste par år.

I fremtiden kan vi begynde at bruge Bioplast, plasten kan kompostere sig selv og give næring til planterne. Vi kan også lade være med at bruge så meget emballage på vores produkter. I stedet for plastikposer kunne man bruge stofposer, som man kan genbruge flere gange.


Kilder:
http://taenk.dk/t%C3%A6nk-artikler/tema/r%C3%A5stofmangel-truer-fremtidens-teknologi/fremtidens-produkter-designes-til-genbrug
http://www.affaldogressourcer.dk/article-2255-Oget-genbrug-af-byggematerialer-.html

http://www.forbrugerkemi.dk/forsta-maerkerne/andre-maerker-om-kemi/bio-plast
http://www.plast.dk/Miljoe/Bioplast/
http://www.plast.dk/Miljoe/Affald-og-genanvendelse/
Udleverede artikler
- Danmark er dårligere til at sortere affald end nabolande - af Ida Meyer
- Vi overlever kun hvis alt kan genanvendes - af Jesper Løvenbalk Hansen

Hvorfor er genbrug en god ide?

Genbrug er en god ide, fordi at man sparer sine omgivelser for unødig co2 udledning, altså det er meget bedre for miljøet. Man genanvender tidligere produkter og skal derfor ikke bruge så mange resurser på de nye produkter.
Det er godt at genbruge fordi vi sparer på de ressourcer som tingene er lavet af, fordi vi  ikke får mere kul, olie og metaller end det der ligger i vores jord. Det er der man snakker om at vi skal være bæredygtige, som jo betyder at der skal være råstoffer tilbage til vores næste generationer. Men ud over det er der også mange penge at spare, vi sparer penge i skat og vi bliver fri for at udvinde nye råstoffer, når vi genbruger mere.


Kilder:
http://www.affald.dk/pages/3_4_klasse/FAQ.aspx?id_faq=16

Hvad gør vi for genbrug i Danmark?

I Danmark er det lige nu mest populært at bruge direkte genbrug, i form af hjemmesider som den blå avis, genbrugsblogs og genbrugsbutikker, med tøj som en af de største salgsvarer(second hand). Direkte genbrug er den mest effektive måde at genbruge på, det betyder at man ikke bearbejder varen før den sælges videre eller bruges igen.
Dem der gør mest for genbrug i Danmark er de private organisationer og butikker, privat personen gør også meget i form af sortering af skrald. Det er meget populært blandt unge at bruge genbrugstøj.
Flasker og dåser gør vi meget for at genbruge og genindvender i Danmark, f.eks. er det flaske automater i næsten alle supermarkeder. Flasker kan kun bruges et antal gange før man bliver nødt til at lave nye flasker. Vi får penge for at indlevere flasker og dåser, hvilket også er en motivation for at aflevere sine flasker og dåser. 


Se linket for visning af genbrug af plastik flakser :
http://www.youtube.com/watch?v=YDgbo4CJcLA

Vi kan sætte forskellige mærker på varer, så man bliver vejledt om hvad der er godt for miljøet og ikke, f.eks. er der tit mærker på dåser og batterier.

Eksempler på genbrug og genanvendelse mærker:


 
Vores skrald bliver sendt til forbrænding, for at blive omdannet til noget energi vi kan bruge, men i denne proces går der også nogen andre værdifulde råstoffer tabt. Et eksempel er, at det meste plast er fremstillet ud fra olie, som vi kun har begrænset mængde tilbage af. For at begrænse mængden af forbrændingsaffald, er hvert ton affald, der brændes, pålagt en statsafgift på 330 kr.
Kompost er et eksempel på deponering, vi kan ikke bruge vores kompost til andet end som gødning.


Cirkulær økonomi  i Århus går ud på at ændre måden vi forbruger, producere og forholder os til økonomi på i Århus og Danmark. Cirkulær økonomi vil bevare og genbruge ressourcer, for ikke at ødelægge miljøet mere end højest nødvendigt. Virksomheder der deltager i cirkulær økonomi, vil finde ud af hvordan deres forbrugerne kan genbruge/ genanvende de købte produkter, når de er færdige med dem og hvordan produkterne kan produceres så CO2 neutrale som muligt. For virksomheder der deltager i 10:10- kampagnen, er målet at spare 10% på CO2 udslippet på et år eller at komme så tæt på målet som muligt. Dette udslip skal nedsættes ved hjælp af at formindske forbruget af elektricitet, varme og bruge mindre brændstof til bil, fly og skib.

Kilder:
http://renuge.dk/media/15757/hvad_er_genbrug.pdf
http://www.sorterditaffald.dk/papir.html
http://www.presswire.dk/default.asp?o=1&pid=64722
http://www.csr.dk/den-cirkulære-økonomi-kommer-til-danmark
Fordragsholder Jørgen Sten Nielsen


Forskellen på genbrug og genanvendelse

Genbrug:
Genbrug betyder at man bruger den samme ting/genstand til det samme formål mere end en gang, f.eks. at man vasker en brugt flaske og fylder den op igen.

Genanvendelse:
Genanvendelse betyder at man bruger materialerne fra et produkt til at lave et nyt, f.eks. hvis man smelter dåser om for at kunne lave en gryde.


Kilder:
http://renuge.dk/media/15757/hvad_er_genbrug.pdf