fredag den 8. marts 2013

Hvad gør vi for genbrug i Danmark?

I Danmark er det lige nu mest populært at bruge direkte genbrug, i form af hjemmesider som den blå avis, genbrugsblogs og genbrugsbutikker, med tøj som en af de største salgsvarer(second hand). Direkte genbrug er den mest effektive måde at genbruge på, det betyder at man ikke bearbejder varen før den sælges videre eller bruges igen.
Dem der gør mest for genbrug i Danmark er de private organisationer og butikker, privat personen gør også meget i form af sortering af skrald. Det er meget populært blandt unge at bruge genbrugstøj.
Flasker og dåser gør vi meget for at genbruge og genindvender i Danmark, f.eks. er det flaske automater i næsten alle supermarkeder. Flasker kan kun bruges et antal gange før man bliver nødt til at lave nye flasker. Vi får penge for at indlevere flasker og dåser, hvilket også er en motivation for at aflevere sine flasker og dåser. 


Se linket for visning af genbrug af plastik flakser :
http://www.youtube.com/watch?v=YDgbo4CJcLA

Vi kan sætte forskellige mærker på varer, så man bliver vejledt om hvad der er godt for miljøet og ikke, f.eks. er der tit mærker på dåser og batterier.

Eksempler på genbrug og genanvendelse mærker:


 
Vores skrald bliver sendt til forbrænding, for at blive omdannet til noget energi vi kan bruge, men i denne proces går der også nogen andre værdifulde råstoffer tabt. Et eksempel er, at det meste plast er fremstillet ud fra olie, som vi kun har begrænset mængde tilbage af. For at begrænse mængden af forbrændingsaffald, er hvert ton affald, der brændes, pålagt en statsafgift på 330 kr.
Kompost er et eksempel på deponering, vi kan ikke bruge vores kompost til andet end som gødning.


Cirkulær økonomi  i Århus går ud på at ændre måden vi forbruger, producere og forholder os til økonomi på i Århus og Danmark. Cirkulær økonomi vil bevare og genbruge ressourcer, for ikke at ødelægge miljøet mere end højest nødvendigt. Virksomheder der deltager i cirkulær økonomi, vil finde ud af hvordan deres forbrugerne kan genbruge/ genanvende de købte produkter, når de er færdige med dem og hvordan produkterne kan produceres så CO2 neutrale som muligt. For virksomheder der deltager i 10:10- kampagnen, er målet at spare 10% på CO2 udslippet på et år eller at komme så tæt på målet som muligt. Dette udslip skal nedsættes ved hjælp af at formindske forbruget af elektricitet, varme og bruge mindre brændstof til bil, fly og skib.

Kilder:
http://renuge.dk/media/15757/hvad_er_genbrug.pdf
http://www.sorterditaffald.dk/papir.html
http://www.presswire.dk/default.asp?o=1&pid=64722
http://www.csr.dk/den-cirkulære-økonomi-kommer-til-danmark
Fordragsholder Jørgen Sten Nielsen


4 kommentarer: